Пустинният прах от Сахара е напът да напусне България. Очаква се

...
Пустинният прах от Сахара е напът да напусне България. Очаква се
Коментари Харесай

Пустинния прах от Сахара напуска България

Пустинният прахуляк от Сахара е напът да напусне България. Очаква се до на следващия ден ситуацията да се възстановява. От дни синоптиците предупреждаваха за висока централизация на фини прахови частици.

Софиянци започнаха новата седмица в търсене на сянка и хладина. Избраха парковете, макар предизвестията за прахуляк от Сахара.
Прочетете още
„ Мен персонално този прахуляк не ме тормози кой знае какъв брой. Ако искахме да се предпазим, щяхме да се изнесем и да не живеем в София “, сподели Светлозара.

Според Сабина надали има метод да се спре пясъка от Сахара. „ Все отново това са ветрове “, сподели тя.

Преносът на сахарски прахуляк стартира още на 29 март. „ След това краткотрайно понижа, само че в този момент – през вчерашния ден и през днешния ден, е по-висока концентрацията “, сподели Анастасия Кирилова от Национален институт по метеорология и хидрология.

Според климатолози първата причина за транспорт на прахуляк е образуването на пясъчна стихия в Северна Африка.

„ И прахът от тази пясъчна стихия, чрез възходящи придвижвания, доближава до височина три-пет, а от време на време и повече хиляди метра над земната повърхнина. От там атмосферната циркулация подхваща този необитаем прахуляк и го придвижва в Европа “, съобщи климатологът Симеон Матев.

От Института по метеорология и хидрология споделят, че явлението не е извънредно, когато приказваме за транспорт на необитаем прахуляк с ниска централизация.

Анастасия Кирилова съобщи, че с такава висока централизация запрашаване се случва по-рядко, веднъж-дваж годишно. Затова пулмолозите предизвестяват – даже здрав човек може да почувства дискомфорт.

„ Може да кашля, може да киха, може да му сълзят очите или да зачервеят конюнктивите “, сподели пулмологът доктор София Ангелова.

По думите на доктор Ангелова пустинният прахуляк е изключително рисков за хронично лечебните заведения пациенти.

„ Това са болните с бронхиална астма, с хронично обструктивна белодробна болест, при тях може да се появи и зной. Затова не пропускайте вашите лекарства “, поучава пулмологът.

Заради нечистия въздух част от детските градини в столицата преустановиха занимания навън. На този декор температурите остават по-високи от нормалните за април. Вчера в Русе падна 35-годишен температурен връх.

„ Измерената температура през вчерашния ден беше 30,2 градуса ”, сподели Емилия Петранова от Изпълнителна организация " Проучване и поддържане на река Дунав ".

В Монтана живакът доближи 33 градуса. Според климатолога Симеон Матев това е особеност, написа Нова.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР